06-38928282
info@ikpuls.nl

Uitleg Holistic Pulsing

Terwijl je gekleed op je rug, buik of je zij op een massagetafel ligt wordt je lichaam ritmisch bewogen. Het geeft vaak een gevoel van koestering en geborgenheid, waardoor het veiliger wordt om in overgave aanwezig te zijn bij wat er te ervaren is. Je energie en het water in je lichaam (zo’n 80%) wordt zodoende in beweging gebracht wat het effect geeft van vele kleine golfjes die door je lichaam gaan en zich steeds uitbreiden.

Een ontspannen gevoel is meestal al gauw het resultaat. Pulsen brengt je bewustzijn als vanzelf meer in je lichaam waardoor het gevoel van weer meer een geheel te zijn vaak ervaren wordt. Ook ben je dan veel beter in staat om te voelen hoe het met je lichaam is en wat er verder in je leeft. Daarnaast laat het pulsen zien waar de energie in je lichaam stagneert. Gestagneerde energie wil dan als vanzelf weer mee stromen, wat gepaard kan gaan met het afwikkelen van wat hierin vastgehouden is. Chronische stagnaties, plekken in je lichaam waar je bijvoorbeeld vaak spanning voelt vragen meer bewuste aandacht voordat ze geneigd zijn op te lossen. Hoe paradoxaal het ook lijkt maar in het pulsen zijn we er niet op uit om iets op te lossen maar zien we dat meer als een mooi meegenomen effect van het aanwezig zijn bij wat er leeft. Verbale begeleiding tijdens het pulsen, gericht op het  voelend aanwezig zijn bij wat er leeft, geeft cliënten vaak inzichten rond b.v. een stagnatie. Holistic Pulsing kan je ondersteunen om meer te luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Er wordt niets geforceerd en het hoeft nergens naartoe. Juist dat geeft alle ruimte om in het moment  te zijn met wat er leeft. 

Holistic Pulsing kan ondersteunend zijn bij

  • onthaasten van je leven
  • bij vermoeidheid, stress en spanning
  • bij fysieke klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, chronische vermoeidheid, e.d
  • bij zwangerschap, wanneer je opnieuw wilt leren genieten van de stroming in je lichaam
  • wanneer je veel aan het denken bent en niet meer kunt voelen
  • wanneer je via je lichaam meer inzicht wilt krijgen in je psyche of een thema wilt uitwerken
  • bij verwerking van intense momenten in je leven

De techniek van Holistic Pulsing

De techniek van Holistic Pulsing bestaat uit het ritmisch wiegen en stretchen van het lichaam. De pulsen variëren van minuscuul klein tot groot en ruim, van zacht tot krachtig en van gelijkmatig tot verrassend. Het stretchen van ledematen en hoofd wordt geleerd in combinatie met het pulsen. De openende bewegingen die daarnaast worden toegepast versterken het effect van het pulsen. Het accent in de techniek ligt op het pulsen. De beweging die door de pulser in gang wordt gezet, wordt door het lichaam overgenomen. Dit is te vergelijken met een steen die je in het water gooit waardoor er steeds meer golfjes ontstaan. Als pulser zoek je het ritme dat het beste door het hele lichaam heen gaat. Ieder lichaam heeft zijn eigen ritme of frequentie waarop je je kunt afstemmen. Het aantal pulsen per minuut ligt dichtbij de hartslag van een foetus (tussen de 120 en 160 slagen per minuut). Pulsen kun je toepassen over het hele menselijk lichaam.  Om goed te kunnen pulsen is het belangrijk dat het ritme voort komt vanuit het gehele lichaam van de pulser. Dan komen de pulsen het beste tot hun recht en kan er met minimale spierkracht gewerkt worden. Bij stretchingen gebruikt de pulser zoveel mogelijk zijn lichaamsgewicht. Naast de genoemde technieken leer je om een faciliterende houding aan te nemen, verbaal te begeleiden, te werken met dieper ademen en geluid geven en body-dialoog toe te passen.

De geschiedenis van Holistic Pulsing

Al duizenden jaren kennen mensen de kracht van ritmisch bewegen. Wiegen is een natuurlijke, instinctieve reactie op de behoefte aan troost en ontspanning. Toen we baby’s waren zijn we gewiegd in de armen van onze ouders en/of in de wieg. We zijn gewiegd wanneer we verdriet hadden of bang waren en toen we opgroeiden en ons ontwikkelden brachten we ritmische beweging in onze dansen, liederen, muziek e.d. Wiegjes, schommels, schommelstoelen, waterbedden en hangmatten zijn ontworpen om de ervaring van het wiegen over te brengen. Holistic Pulsing is uitgewerkt en ontwikkeld in Nieuw Zeeland door de natuurarts en ostheopaat Tovi Browning. Zij is op haar beurt geïnspireerd tot de ontwikkeling van Holistic Pulsing door het werk van Milton Trager (hij ontwikkelde de Tragering, ook een techniek om lichaams spanning aan te spreken). In Nieuw Zeeland en Australië worden al jarenlang opleidingen verzorgd tot Holistic Pulser en tot leraar Holistic Pulsing. In 1990 werd het boek over Holistic Pulsing van de hand van Tovi Browning uitgegeven. In 1999 kwam de Nederlandse vertaling uit. Holistic Pulsing is in 1990 in Europa geïntroduceerd door Roberta Skye, die een van de eerste studenten en later ook een medewerkster van Tovi Browning was. Sindsdien wordt Holistic Pulsing in Nederland langzaam aan bekender en groeit de groep mensen die er mee werken.