Opleidings gedeelte H.P.3

Op weg naar verfijning van de techniek en procesbegeleiding

meest HP foro's april 2009 080

De technieken die je in HP1 en HP2 geleerd hebt ga je integreren binnen het geven van sessies en je leert er meer intuïtief mee te werken. Vanuit het voelend aanwezig zijn word je uitgenodigd om te oefenen met het vragen stellen die spontaan opkomen. Het gaat hierbij meer over het (weer) leren vertrouwen op je ingevingen dan om het aanleren van gespreksvaardigheden. De facilite-rende begeleider wordt a.h.w. in je wakker gemaakt. Daarnaast maken we ook wel gebruik van literatuur over gespreksvaardigheden maar pas na het opdoen van eigen ervaringen. Zo voorkomen we het gebruik van boekentaal in sessies. Je gaat dus hoe dan ook leren hoe je een volledige sessie kunt opbouwen, van voorgesprek naar het pulsen toe én naar de afronding toe. Het spelenderwijs uitdagen via het pulsen komt ook aan bod en er is ruimte om praktijkervarin-gen gezamenlijk te onderzoeken. De ervaring is dat HP3 zowel voor de persoonlijke ontwikkeling als voor de pulser in wording een helder bewustwordingsproces is. Na HP3 kun je deelnemen aan HP4.

Enkele studenten aan het woord over de meerwaarde van het volgen van HP3 en 4

Esther.                 Hard werken leek ’t soms voor me al die technieken welke ik in HP1 en HP2 aangeleerd kreeg en wilde beheersen. Veel plezier gehad maar soms ook druk, vergelijkbaar met voor het eerst leren autorijden. Vanaf HP3 en HP4 kwam voor mij de verdieping. Ik leerde een stap terug te doen, leerde om processen zich te laten ontvouwen, er kwam meer rust. Ik kwam tot de ontdekking dat ons lichaam zich “ECHT” als een boek laat lezen en je er op mag vertrouwen dat het klopt wat je ziet. Op het moment dat ik bij het pulsen meer mijn eigen gevoel kon volgen, kon ik meer ontspannen, beter ervaren en genieten. Binnen HP4 ga je actief aan de slag met ademhaling , geluid geven en de body dialoog. Ik heb mogen ervaren dat dit voor mezelf en voor anderen een bijzonder krachtige uitwerking heeft. Vanuit de ontspanning begeleid de pulser je naar verdieping binnen een aandachtsgebied, er kunnen zich dan ervaringen voordoen welke nieuwe inzichten kunnen geven en mogelijk helend zijn. Zonder HP3 en HP4 zou de opleiding voor mij niet compleet zijn geweest. Een echte aanrader wat mij betreft dus!!

Marieke.              In een regel of tien de meerwaarde van HP 3 en 4, het eerste wat bij mij op komt is de verdieping die vooral HP 4 mij persoonlijk heeft gebracht. Sowieso al het werken met geluid. De drempel waar ik zelf over moest maar daarna met steeds minder gene geluid geven aan wat er in mij huist. De (niet tegen te houden) ontlading die het kan geven. En de verrassingen die body dialoog brengt; de kleine heks die ik heb mogen ontmoeten; nooit geweten dat zij in mij schuilde. Samenvattend;  HP 1 &  2 geven de technieken maar 3&4 geven de verdieping. Zonder deze verdieping is het mijns inziens geen holistic pulsing maar een vorm ontspanningsmassage. Ook goed maar het kan zoveel meer brengen!